onsdag 29. oktober 2008

Soldater, Politi og litt sikkerhetsvakter

I dag skulle gjengen ut aa plukke oliven igjen.
Vi startet fra hotellet, og var ikke veldig optimistiske paa aa komme igjennom. Grunn : jordet laa innenfor gjerdet til en settelment.
Likevel hadde jeg tro paa at vi skulle komme igjennom, vi er jo tross alt en gjeng med internasjonale, og er det noe jeg har skjoent disse dagene er det at israelere er redde eller hvertfall mer respektfulle for internasjonale.
Vi kom, vi saa og vi ble nesten arrestert.
Hele gjengen, 40 stk, og dette inkluderer 2 barn fra det amerikanske kontinentet som ikke kan vaere fylt mer en 12.
Det er ganske provoiserende. Noen kan kanskje tro vi proevde aa provosere, men det gjorde vi ikke. Vi kom i bussen, bonden gikk ut, ble nektet aa ta oss med, enda han har en Permidt til sin egen jord, og lov aa ta med gjester. For noen uker siden var ikke dette et problem.
I dag syntes sikkerhetsvaktene som passer paa at vi ble for stort problem, saa de ringte militaeret, som kom med et billass, noe som innebaerer en 5 - 6 stk, som syntes vi var et saa stort problem at de ringte politiet. Saa sto vi der, settelerne ble vinket forbi og vi fikk beskjed om at vi kunne dra, kunne ikke, kunne, og politiet sa at dette skal vi finne ut av.



saa tok de ID kortet til reiselederen vaar. Det innebaerer at han ikke kan gaa noen steder, da kan han bli arrestert. etter nesten 2 timer fikk vi beskjed om at vi kunne gaa til jordene utenfor settelmentet. Saa da gjorde vi det. Og her kommer arresteringen inn, i det vi krysser gaten og beveger oss mot gjordet kom militaeret, de truet med aa arrestere oss, og palestineren vi hadde med. vi gikk tilbake. Satt i bussen enda en stund, foer det kommer en kaptein, ser paa hvor jordet ligger, sammen med en politimann og gir oss tillatelse til aa gaa dit.
Vi plukket, og mens vi gjordet det kom noen ultraortodokse settlere, de parkerte langs veien og begynte aa kjefte. Hva i all hverden gjorde vi der? Hvorfor ville vi hjelpe palestinere, naar joeder har det saa mye verre. Nei, ville vi virkelig hjelpe noen burde vi komme til dem, de trengte hjelp.
Etterhvert kom jeg i snakk med en av de som ble der, han kunne ikke skjoenne hva vaart problem var, han som gav jobb til palestinere, som gav de penger og noe aa leve av, som levde i fred og harmoni, og som i loepet av 15 aar aldri hadde opplevd problemer. Foer naa! Naar vi kom.
Han nektet aa se og hoere paa hva vi sa. Og da vi spurte hvorfor han trodde vi ikke kom oss inn skyldte han paa at vi kanskje var terrorister, og at gjerde rundt settelmenten og landsbyen jorden hoerte til var sikkerhet, hvilken sikkerhet lurer jeg paa? Hvilken skade skulle vi gjoere paa settelmenten, de sjekket ikke engang hvem vi var. Passene, bakgrunn eller hvorfor vi var her. Dette er mannen som kjoerer rett gjennom check point, som ikke ser at palestinere behandles som kyr paa vei til en slakter, som ikke ser at militaeret sikter med vaapen paa smaa barn, som ikke ser at settlere oedelegger hus midt paa natten, og som midt i innhoestingen blir trakasert, med grove ord, med slag og spark og et militaere som bare staar aa ser paa. Som ikke ser at jorden han bor paa tidligere tilhoerte et folk som livnaerte seg paa det han bor paa. Han benekter det. Han vil ikke se, vil ikke forstaa at hans leve vei tar levebroedet fra noen andre.

Jeg kan ikke forstaa!!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er så viktig ar de er der!
Helsing Marta (mor til Margit9

Anonym sa...

Settlere er jødiske bosettere som har bygget hus (bosettinger, settlements) på palestinere sin eiendom. Når palestinerne vil høste sine gamle oliventrær (kan bli mange hundre år gamle, så her er virkelig snakk om røtter), forsøker noen å hindre palestinerne i å komme fram. Ofte har bosetterne støtte hos israelske myndigher.